torsdag 26 maj 2011

Förlusten av barndomshjältar!

När jag växte upp så fanns det både goda och lite sämre män i min omgivning. Jag tänker inte prata om de sämre, utan rikta in mig bara på de goda. Det vill säga mina manliga hjältar!! Det fanns/finns väldigt många kvinnliga också, men de får jag ta en annan gång.

Den första och utan tvekan största är min underbara pappa, jag älskar honom så otroligt mycket. Han har alltid ställt upp och han gör det fortfarande, och jag vet att han alltid vill mitt bästa.

Jag har även fantastiska far- och morbröder, som jag önskar att jag haft en bättre kontakt med. Jag blir alltid lycklig när jag träffar dem, de har ett så härligt glitter i sina ögon.

En annan stor hjälte är vår fantastiska granne Helge, en stor snäll björn. Han har alltid fått mig att tänka på Skalman, och det är ju min favorit ur Bamse tidningarna. Han berättade alltid de mest fantastiska historier om bland annat Brunnsgubben. Jag ser fram emot när jag får träffa honom igen.

På byn fanns det särskilt två gubbar som jag håller nära mitt hjärta, en är död sedan många år. Han var konstnär och han gav mig mitt första oljefärgkitt, och han uppmuntrade mig att utveckla mina konstnärliga talanger. Han och hans fru var otroligt snälla.

Den andra lever än men börjar bli gammal, han har alltid varit glad att se mig. Sen så fick man åka med när han körde traktor, även styra. Han och hans fru lyssnade alltid och gav en råd och hjälp. Sen att hon var en fantastisk bagare gjorde inte saken sämre.

Men de jag igentligen tänkte skriva om är mina föräldrars fantastiska pappor, Det vill säga farfar Ivan och morfar Kurt!

I tisdags 24 maj så var det 7 år sen farfar dog, och saknaden är fortfarande stor. Han är den av mina mor- och farföräldrar som jag har haft bäst kontakt med, även mormor har jag en ganska bra kontakt med.

Jag vet inte hur jag bäst ska beskriva farfar, men han var otroligt snäll och söt. Jag har hur många roliga historier som helst om honom. Ibland var han snäll och skjutsade en till staden (vi bodde 1,5 mil från staden) så när man ringde och frågade och han frågade när, så fick man lägga till tid. För han var alltid ett par timmar tidig! Sen satt han i bilen och gasade, eller gick fram och tillbaka och stressade. Vem kan inte älska det?! Sen om man frågade om han ville ha kaffe så frågade han alltid: Är det kokt!?

Det jag ångrar mest med farfar var den chock jag gav honom när jag var i USA, hörde sen att han hade varit förtvivlad. Det var ju inget jag gjorde med vilje men det gör ju inte saken bättre.

Jag kan knappt fatta att 7 år har gått, det känns som igår.

Tyvärr så har även nu min snälla morfar gått bort, och jag känner starkt att slutet av maj är en otrevlig tid. Det skiljer ju bara 2 dagar mellan deras dödsdagar.

Morfar har haft det kämpigt och nu är kampen över, jag är mäktigt imponerad över hans styrka. Det kommer att bli väldigt tomt utan honom, han var en stor man på många sätt. Jag har inte lika många minnen från när jag var liten, men han var en respektgivande man. Det vi alltid gjorde min syster och jag när vi var till morfar var att gå till ladugården och hälsade på korna, det var med skräckblandad förtjusning man gick där hos korna för att komma åt kalvarna. Sen var det ju roligt att få dricka riktig mjölk också.

Det kommer nog ta ett par dagar att riktigt greppa det här, även om det inte var en överraskning så känns det overkligt. Och mina tankar går till mormor!

Men jag är glad att jag har fått rå om alla mina mor- och farföräldrar så länge, att faktiskt fått möjligheten som vuxen att prata med dem. När man faktiskt ser dem mer som personer än presentmaskiner.

torsdag 5 maj 2011

Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf Final!

Vilka som kommer till finalen vet jag ju inte, men här kommer de redan klara. Jag tänker skriva deras startnr.
Bidrag 11: Frankrike – Sognu – Amaury Vassili

Pompös opera, lite Fantomen på operan. Inte dåligt alls, och han rätt så söt! Jag tar hellre det här än en fransk ballad. Han vinner nog inte.

Bidrag 12: Italien – Madness of love – Raphael Gualazzi

Tydligen så ingår Italien I de säkra länderna! Det är tur för dem, för det här är nog det sämsta i hela ESC i år. Lam, intetsägande och jazzigt! Och vad gör Robert De Niro i musikvideon!?

Bidrag 14: Storbritannien – I can – Blue

Lite brittisk boyband! Det här känns som helt fel forum för en sådan här låt, passar inte in alls.
Den är mjäkig och bara tråkig. Hoppas inte på den här! Nackdelen med säkra länder, de skickar oftast usla låtar!

Bidrag 16: Tyskland – Taken by a stranger – Lena

Tyskland skickar samma sångerska som i fjol, ska hon kunna förtrolla europa i år igen. Spännande att se hur hon har utvecklats på ett år! Hennes naivitet är borta, och det är synd. Hon vann nog många hjärtan med det enkla i hennes röst och framträdande. Låten är riktigt bra, och hon kan nog vinna igen. Och hon låter om möjligt mer som Dido nu.

Bidrag 22: Spanien – Que me quiten lo bailao ( They can´t take the fun away from me – Lucía Pérez

Ett av de bättre bidrag som spanien skickat, en glad och dansvänlig låt. Hoppas att det går bättre i år, så att det skickar fler glada låtar.

måndag 2 maj 2011

Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf deltävling 2!

Nu ska vi se om deltävling 2 håller samma klass som deltävling 1, om det gör det så måste det här vara ett av de bästa tävlingarna på länge.



Bidrag 1: Bosnien & Herzegovina – Love in rewind – Dino Merlin

Äsch, besvikelsen är stor!! De ska inte sjunga på engelska!! Men en bra låt i alla fall, upp tempo. Lite retno stuk med mycket ös, bra början på deltävling 2.



Bidrag 2: Österrike – The secret is love – Nadine Beiler

Snaaarrrkkkk!! Fy vilken störtdykning, inget tempo över huvud taget. En gapande Birgitta Dahl, i sann Sanna Nielsen anda fast med yber lite musik. Jätte bläääää.



Bidrag 3: Nederländerna – Never alone – 3JS

Detta är ett land som jag tycker bara vinner på att inte sjunga på Holländska. Fast den här låten är inte så bra heller, låter lite som U2 (vilka jag inte riktigt gillar heller!) Typisk låt som får min skalle att gråta.



Bidrag 4: Belgien – With love baby – Witloof Bay

Det här är det andra landet som jag tycker ska hålla sig borta från sitt original språk. Men har Sebastian sjungit för Belgien!? Åter en dålig låt, låter som The Real Group. AJ min stackars skalle, Beatbox är INTE bra musik. OKEJ!! Eric Saade verkar ha hamnat i den dåliga deltävlingen, kan vara en fördel.



Bidrag 5:  Slovakien – I´m still alive – TWiiNS

En halv tempo låt med mycket wailing. Bättre än de två föregående låtarna, men inte mycket. Det är i alla fall riktigt identiska tvillingar det där.



Bidrag 6: Ukraina – Angel – Mika Newton

En docksöt tjej, med knacklig engelska. Stillsam låt med höga toner. Vet inte vad jag tycker riktigt, har kanske blivit lite grinig av de förra låtarna.



Bidrag 7: Moldavien – So lucky – Zdob si Zdub

Herre guuud, skrik låt till. Fast nu är det killar som agerar tuffa, med skrän musik. Vad klarinetten gör i låten har jag inte en aning om. Ska bli skönt att få höra Eric nu!!



Bidrag 8: Sverige – Popular – Eric Saade

Puh, inte min favorit låt, men med tanke på de andra låtarna så är den här en super låt. Sen kan det vara bra att det inte är så många småpojkar med!



Bidrag 9: Cypern – San Aggelos S´Agapisa

Ballad på vad jag tror är grekiska, den är väll fin. Jag tycker så synd om alla låtarna i deltävling 1, de skulle ha haft hälften här i stället. Nu kommer ju en massa skit från den här vidare när bra låtar i den andra åker.



Bidrag 10: Bulgarien – Na Inat – Poli Genova

En bulgarisk Robyn, med en halvtempo låt. Hon sjunger på bulgariska, och jag får lite TaTu känsla av låten. Ingen jätte höjdare, men inte urdålig heller.



Bidrag 11: F.Y.R. Makedonien – Rusinka – Vlatko Ilievski

Åter en som sjunger på original språk! Lite rockig etno teckno, den växer. Fast den är lite skränig, och måbga kommer nog inte att gilla den.



Bidrag 12: Israel – Ding Dong – Dana International

Här kommer en gammal schlager räv, som faktiskt vann sist hon var med. En lite lugnare låt mot Diva, men riktigt bra. Jag gillar oftast Israel, tycker att hebreiska passar i sång. Nu är ju i och för sig inte hela låten på hebreiska utan engelska.



Bidrag 13: Slovenien – No one – Maja Keuc

En riktigt dålig låt! Hon sjunger dåligt, musiken är lam och det finns inte mycket att gilla med den här låten.



Bidrag 14: Rumänien – Change – Hotel FM

Hela låten känns som ett plagiat, men jag vet inte från vilken låt. Kanske det är flera låtar. Den känns lite main street, kommer nog att försvinna i mängden.



Bidrag 15: Estland – Rockefeller Street – Getter Jaani

En pling plong låt, även denna är lite tam. Men jag tror den kan vinna på längden. Rätt så catching refräng, och hon är rätt söt.



Bidrag 16: Vitryssland (Belarus) – I love Belarus – Anastasiya Vinnikova

En rockig discolåt, med en tjej som har en rätt så mörk röst. Jag gillar det, särskilt de rysk influenserade bitarna, lite kalinka och tetris melodi i bakgrunden. Jag hoppas och tror även på denna.



Bidrag 17: Lettland – Angel in Disguise – Musiqq

Har lite svårt för låtar, där sångaren sitter mest hela tiden på en barstol. Gitarristen ser lite ut som Elvis Costello, faan Elvis rapar nu. Nä dålig låt, saknar piraterna.



Bidrag 18: Danmark – New Tomorrow – A friend in London

Seg startad låt, som är mjuk rakt igenom. Inte direkt dålig, men det är dåligt med aktion.



Bidrag 19: Irland – Lipstick – Jedward

De här killarna har nog en stor chans i semin, måste vara Eric Saades största konkurent. Fast jag förstår inte Leningrad Cowboys frisyrerna. En väldigt glad låt, och de är ganska söta.